Magnetkamerabilder kan avslöja även små skador i hjärnan. Foto: NASA.

Kokain orsakar hjärnskador

Förlorar dubbelt så många hjärnceller
0:54 min

Kokainmissbrukares hjärnor blir gamla i förtid. Det har en forskargrupp vid universitetet i Cambridge kommit fram till, i en studie där man undersökt sextio kokainmissbrukares hjärnor med magnetkamera. Processen påminner om normalt åldrande, men går alltså mycket fortare.

Man vet sedan tidigare att kokainmissbrukare dör tidigare än andra, och att immunsystemet försämras. Nu har forskare visat att de som missbrukar kokain dessutom förlorar dubbelt så många hjärnceller per år som friska jämnåriga utan missbruksproblem.

Den här processen påminner om normalt åldrande, men går alltså mycket fortare. Samma forskargrupp som ligger bakom den här studien har tidigare visat att vissa människors hjärnor har egenskaper som gör det lättare att utveckla missbruk. Ungefär en procent av alla som provar kokain utvecklar missbruk.

David Engblom, som forskar om neurobiologi och beroende vid Linköpings universitet, säger att nervcellsförlusten är störst i de främre delarna av hjärnan, som har med självkontroll att göra.

– De delar man redan är svag i kommer att bli ännu svagare om man missbrukar drogen länge, säger David Engblom.

Referens:
KD Ersche, PS Jones, GB Williams, TW Robbins och ET Bullmore "Cocaine dependence: a fast-track for brain ageing?" Molecular Psychiatry DOI: 10.1038/mp.2012.31

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".