Skeppsmasken på väg in i Östersjön

Östersjön har länge varit ett slags fristad för gamla skeppsvrak - det bräckta vattnet har nämligen varit obeboeligt för den så kallade skeppsmasken, som förstört stora delar av världens marinarkeologiska kulturarv i övrigt.

Men nu tycks det ökända vattendjuret vara på väg in.

Stefan Wessman, marinarkeolog vid Museiverket i Finland  har studerat skappsamaskens härjningar i Östersjön.

- Sakta men säkert sprider den sig, även om det inte handlar om veckor eller så, säger han till vetenskapsradion. Vi vet inte om det finns något i till exempel förhållandena i vattnet som kommer att sätta stopp för den, eller om den långsamt kommer att anpassa sig.

På 60-talet fanns den på Danmarks västkust, men nu har den vandrat in i Östersjön - Skeppsmasken - Teredo Navalis, som äter i sig ett större trävrak på 20-30 år.

Tack vare Östersjöns bräckta vatten har skeppsmasken, som egentligen är en mussla, inte trivts i vårt hav, men på grund av att Östersjön blir allt saltare och skeppsmasken dessutom tycks lära sig att anpassa sig till vårt lite sötare vatten, tycks den alltså vara här för att stranna. Och för att sprida sig norrut.

Marinarkeologer har nu under tre år kartlagt fyra vrak, varav tre ligger på olika platser i Östersjön. Det sydligaste, en 1200-talskogg utanför Tysklands östersjökust, är på god väg att bli uppäten av skeppsmasken, medan 1700-talsbriggen Vrouw Maria i Finska skärgården, fortfarande klarat sig utan angrepp.

Stefan Wessman, forskare på marinarkeologiska enheten på Museiverket i Finland, är nu orolig för att Östersjöns unika bevarandemiljö för skeppsvrak riskerar att gå förlorad.

Reporter: Tobias Svanelid. tobias.svanelid@sr.se