Experter varnar för att bleka sina tänder

Allt fler svenskar bleker sina tänder för att göra dem vitare. Tandblekning har i dag blivit ett av dom vanligaste skönhetsingreppen i Sverige.

Men experter varnar nu för biverkningar och falska löften.

Det är inte bara yrkesverksamma tandläkare som uför behandlingen. Även frisörer och skönhetsterapeuter erbjuder vitare tänder för några tusenlappar.

Övertandläkare Catarina Wallman på tandläkarhögskolan i Göteborg har på uppdrag av Socialstyrelsen utrett de behandlingsmetoder som finns i dag. Och hon varnar patienter för att bleka sina tänder hos andra än yrkesverksamma tandläkare.

Metoderna som erbjuds på den lukrativa marknaden är många. Alltifrån enkla tandkrämer som går att köpa på vanliga varuhus till mer avancerade metoder där blekmedlet väteperoxid används för att få bort missfärgningar på tänderna.

Några rapporterade biverkningar av tandblekning finns ännu inte hos Socialstyrelsen, men ändå manar experterna till försiktighet. Studier i USA har visat att preparaten kan öka risken för cancer i munhålan och i EU diskuteras gränsvärdena för väteperoxid eftersom man inte vet hur preparatet påverkar tandkött och emalj på längre sikt.

Att tandblekning nu även utförs av till exempel frisörer, sjuksköterskor och skönhetsteraterapueter, kallar Catarina Wallman för kvacksalveri.

Även på Läkemedelsverket, som har tillsynsansvar över tandblekningar som görs utanför hälso- och sjukvården är man oroad över utvecklingen. Enligt Monika Tammela, som är enhetschef på Läkemedelsverket har man just börjat se över marknaden. Annonser i dagspress och på internet granskas och verket begär nu in information från olika skönhetskliniker om hur höga halter av väteperoxid som används.

Den som bryter mot gränsvärdena risker åtal enligt miljöbalken.

Läkemedelsverket räknar med att vara klar med sin granskning av de kliniker som utför tandblekningar i början av 2005.

Reporter: Annika Lindqvist.