I år kommer häggen förmodligen att blomma en vecka tidigare än för 50 år sedan. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Varmare klimat påverkar växter mer än beräknat

Åtta gångers underskattning
2:01 min

Experiment som ska förutsäga hur växter reagerar på ett varmare klimat, till exempel genom att blomma tidigare på året, kan kraftigt ha underskattat effekterna av uppvärmning, enligt en ny studie som jämför experiment med observationer i naturen.

– Om man skulle säga till en skellefteåbo att "du skulle snart få ett klimat som i Umeå", då skulle jag använda dom experimentella data, men i själva verket kommer han få ett klimat som i Stockholm, säger Kjell Bolmgren, samordnare på svenska fenologinätverket på SLU och en av forskarna bakom studien.

Nuförtiden blommar hägg och syrén ungefär en vecka tidigare än för femtio år sedan. Men för att ta reda på hur växter kommer att reagera på varmare klimat i framtiden finns två olika metoder, som Kjell Bolmgren och de andra forskarna jämförde: Dels kontrollerade experiment, till exempel med värmelampor i växthus, och så observationsstudier, där man ser hur växter reagerar ute i naturen. Över 1600 växter från omkring femtio olika studier täcktes in i jämförelsen.

Och experimenten underskattade alltså kraftigt växternas observerade reaktioner på varmare klimat. Till exempel skedde blomningen över åtta gånger tidigare än vad experimenten förutspått.

Det fanns stora kvalitetsskillnader mellan experimenten, och Kjell Bolmgren menar att jämförelser med observationsdata kan vägleda mot mer träffsäkra experiment framöver.

För att kunna göra den här typen av stora jämförelsestudier så krävs att man förenklar. Vad som undersöks är hur en ökad årsmedeltemperatur påverkar växterna. Det gör att man missar temperaturvariationer under året som kan vara viktigare för växterna, menar Ulf Molau, professor i växtekologi vid Göteborgs universitet:

– Vi har en uppvärmning som vi har observerat som är ungefär en grad per decennium i Lapplandsfjällen - men den där uppvärmningen sker inte sommartid, säger han.

Kjell Bolmgren, som gjort studien menar att förenklingarna gör att man inte ska dra detaljerade slutsatser, utan mer titta på generella tendenser.

– Skulle jag bli ombedd att säga hur mycket varje växt kommer att förändras i framtiden skulle jag inte luta mig mot de här datasetet, utan styrkan är att visa på skillnaderna i de här två typerna av studier, säger han.

Referens:
E. M. Wolkovich et al: "Warming experiments underpredict plant phenological responses to climate change. Nature 2012. DOI: 10.1038/nature11014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".