Köttätande växter i symbios med myror

Köttätande växter lever i symbios med myror. Detta har en grupp franska botaniker konstaterat eftar att ha studerat en specifik köttätande växt som lever i en tropisk träskskog i Indonesien.

Växten heter Nepenthes bicalcarata, eller på engelska Fanged Pitcher-Plant som på svenska går att översätta till kannranka försedd med huggtänder. Myrorna lever i stjälken till korgen som växten har att fånga sina byten med. De håller korgarna rena och skyddar dem från skadedjur.

Det här gör att växten får fler och större korgar som den kan samla upp större byten i och får mer näring. Detta leder i sin tur till att den får uppemot tre gånger så stor lövyta att fånga upp solljus med. I utbyte får myrorna en bostad, tillgång till växtens nektar och till och med äta av växtens byten.

Enligt forskarna är det här första gången som man sett en köttätande växt leva i symbios med en specifik art.

Referens:

Bazile et al., "A Carnivorous Plant Fed by Its Ant Symbiont: A Unique Multi-Faceted Nutritional Mutualism", Plos One, May 9 2012, doi:10.1371/journal.pone.0036179

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista