1 av 2
En av över 800 miljoner miljoner mobilanvändare i Indien. Foto: Scanpix/Rajesh Kumar Singh.
2 av 2
Sachin Gupta marknadsansvarig IBM:s forskningslabb Indien

"Spoken web" lanseras i Kenya och Indien

1:39 min

I sommar lanseras ett parallellt world wide web som kallas ”Spoken web”. Tanken är att nå miljardtals människor som idag saknar tillgång till internet, men äger en enkel mobiltelefon. Den nya webben ska bygga helt på tal, och inte kräva att man kan läsa och skriva. Först ut att testa den nya talade webben via mobiltelefoner är Kenya och Indien.

Varje person eller företag eller organisation som vill tala in hemsidor i ”Spoken web” får eget telefonnummer ungefär som en internetadress. Sidorna kopplas till varandra i ett stort nätverk och nås med vanliga GSM-telefoner via gratisnummer eller till lokalsamtalstaxa. Vill man leta efter en sida så kan man ringa till en portal och söka sig fram via ämnesord, ännu har man inte löst att söka helt fritt i ljudfiler eller hur man enkelt ska kunna länka ihop ”Spoken web” med det vanliga internet.

Forskare vid IBM:s indiska laboratorium har jobbat i 7 år med forskningsprojektet och testat tekniken på tusentals indiska analfabeter. Från början erbjöd man nyttig jordbruksinformation, men snart började användarna prata in kontaktannonser, tävla i skönsång, göra egna blogga och leta kunder till sitt företag.

Idag har drygt två miljarder människor tillgång till internet, men hela fem och en halv miljard har mobiltelefon. Sachin Gupta som är marknadsansvarig på IBM:s forskningslabb i New Delhi räknar med att "Spoken web" lanseras i slutet av juni i Kenya på engelska och swahili och i Indien på en mängd språk strax därefter.

– I Kenya ska vi erbjuda ”Spoken web” till bönder ihop med mobiltelefonoperatören Airtel Africa i slutet av juni och det har potentialen att bli större än dagens internet, säger Sachin Gupta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista