Regnskogen skövlas där det finns vägar, enligt forskare vid Brasiliens nationella forskningsinstitut INPA.

Brasiliens rymdprogram ska rädda regnskogar

Rymdteknik utforskar planeten jorden
1:21 min

Brasilien som rymdnation låter kanske ovant? Landet har ett omfattande rymdprogram, men när tre nya satelliter snart ska skjutas upp handlar det inte om att utforska andra planeter, utan om att ta bilder för att rädda landets egna regnskogar.

– Det här laboratoriet har skapats av vår regering och vi testar satelliter, om de klarar alla påfrestningar ute i rymden, säger Ana Rodrigues som arbetar på det nationella rymdforskningsinstitutet i Sao Jose dos Campos, utanför Sao Paulo.

Man har en påkostad anläggning med vakuumkammare där man utför sina tester av kommande satelliter, som ska föra med sig kameror som kan ta allt mer högupplösta bilder. Bilder tas redan idag av Amazonas men ger bara grova indikationer på skogsavverkning, något som ändå antas ha bidragit till att man förhindrat illegal avverkning. Med bättre upplösning ska man kunna avgöra mera i detalj vad som sker med skogsmarken.

Det här handlar om fler ton utrustning som ska ut i rymden, och det kräver stora raketer, men än så länger saknar Brasilien möjighet att bygga raketer av den dimensinonen. Därför har den brasilianska staten etablerat samarbeten med Kina och Ukraina, som kan tillhandahålla rakettekniken. Den första satelliten som skjutas upp redan i höst och 2014 följer två stycken till, om allt går enligt planerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".