Nu är hoppet ute om att återfå kontakten med Envisat. Foto: ESA

Miljösatelliten Envisat är nu rymdskrot

1:27 min

Världens största miljöövervakningssatellit Envisat har kretsat kring jorden i tio år, men nu meddelar den europeiska rymdmyndigheten ESA att man definitivt förlorat kontakten med satelliten som bland annat hjälpt forskare förstå mycket om klimatförändringar.

– För klimatarbetet har den betytt jättemycket, den kunde analysera havsmiljö, algövervakning, instrument för luftkvalitesövervakning, oljebekämpning, säger Göran Boberg, som jobbar med jordobservation på svenska rymdstyrelsen och var med när satelliten sköts upp för 10 år sedan.

En rad olika tjänster har vi fått från miljöövervakningssatelliten Envisat sedan den skickades upp 2002. Den är stor som ett tvåvåningshus och försedd med tio olika slags instrument, bland annat kameror för att analysera till exempel skogsavverkning och radar som används av isbrytare.

Envisat har fungerat dubbelt så länge som förväntat, men strax efter sin tioårsdag, den 8 april i år förlorade satelliten alltså kontakten med jorden.

Fem nya satelliter planeras kunna ersätta Envisat, men ännu finns inga avsatta driftspengar för den nya serien satelliter.

– Problemet är att det här projektet har blivit gisslantaget i EU:s långtidsbudget, så det finns inga driftspengar säkrade. Det löser sig inte förrän inpå nästa år, säger Göran Boberg på Rymdstyrelsen.

Fram tills dess får forskarna ett dataglapp, alltså hack i dom mätserier som är viktiga för att man ska kunna förstå hur klimatet och jordens miljö förändras.

Ett annat problem är att Envisat just nu befinner sig i en populär omloppsbana, där den riskerar att krocka med andra satelliter.

– Har man inte kontroll över en så stor satellit så tumlar den omkring och kan skada andra satelliter. Den har blivit en fara i stället för en tillgång, säger Göran Boberg.

Hanna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista