Längre liv för implantat

1:49 min

Hälften av alla som föds idag beräknas bli 100 år. Men hur ska vi kunna bli så gamla utan krämpor och värk? Den frågan brottas man med inom ett stort internationellt forskningsprojekt vid universitetet i Leeds.

– Människor lever längre. De flesta som är 50 idag kan förväntas bli 90 eller 100, men under den tiden försämras musklernas skelettsystem. Vi utvecklarlösningar som ska hålla dem aktiva på ålderns höst, säger John Fisher som är professor i mekanik.

Forskningsprojeketet "50 active years after 50" eller "50 aktiva år efter 50" vid universitet i Leeds har hittills finansierats med över en halv miljard. Professor John Fisher och hans kollegor jobbar med att ta fram reservdelar som ska ersätta sjukdomsdrabbade eller skadade områden i kroppen på ett mer effektivt sätt än idag.

Man har till exempel utvecklat en höftled som ska kunna hålla i 50 år jämfört med drygt hälften idag. I den nya protesen sitter en keramikkula inuti en metallkula, det gör att den inte slits lika mycket som en traditionell och därför håller längre.

Hjärtklaffar är ett annat implantat som slits med åren. På labbet pågår försök med att tvätta rent hjärtklaffsimplantat från donatorns celler. På så sätt kan man få kroppens egna celler att växa ihop med implantatet, det leder till längre livslängd och att det blir mindre känsligt för avstötning.

Hjärtklaffarna har visat sig fungera i djurförsök och ska testas på människor inom två till fyra år. Höftkulan är redan ute på marknaden och bärs idag av 10 000 personer.

Professor John Fisher tror att forskningen som bedrivs här i förlängningen kan påverka hur äldre människor ser på sin egen kapacitet.

– Jag tror det handlar om att göra 50-plussare mer aktiva, men också mer självständiga, alltså mindre beroende av sina familjer och staten för vård, säger han.

Moa Soltanians

Hör mer om slitstarka implantat i Kropp och själ kl 10.03 i p1.