Längre skolgång förlänger livet. Foto: Mikko Lehtimäki / SCANPIX

Nio års skolgång ökade livslängden

Under 1950-talet förlängdes skolplikten i Sverige från 8 till 9 år och nu kan forskarna se att det fick effekter på befolkningens livslängd.

Tack vare att skolpliktsreformen infördes i några kommuner i taget, har forskare på Stockholms universitet och Karolinska Institutet nu kunnat se hur ett extra skolår påverkade befolkningen.

De undersökte över 1 miljon svenskar som gick i skolan under övergångstiden, och det visade sig att från och med medelåldern (40 år) är dödsrisken lägre om man gått 9 i stället för 8 år i skolan. Skillnaden skulle motsvara omkring 4 månader längre liv för dem som överlevt sin 65-årsdag.

Dödsorsaker som visade sig hänga samman med kortare skolgång var till exempel lungcancer och olyckor, som i sin tur kan kopplas till livsstil och social position. Effekten av ett extra skolår var störst bland dem som inte vidareutbildade sig efter den skolpliktsbelagda skolan.

Referens:

Lager & Torssander. Causal effect of education on mortality in a quasi-experiment on 1.2 million Swedes. PNAS 2012. DOI:10.1073/pnas.1105839109

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista