Bakterier - urgamla överlevare

1:53 min

Bakterier på havsbotten är riktiga överlevnadskonstnärer, som klarar sig på extremt små mängder av näring. Forskare som hittat bakterier som lyckats överleva på det här sättet i 86 miljoner år.

Karsten Pedersen är adjungerad professor i geomikrobiologi vid Chalmers och tycker att det här fyndet är intressant.

- Det hjälper till att bygga kunskap om hur livet går till i de allra långsammaste filerna. Hur långsamt kan livet gå? Det är en liten pusselbit till i det stora pusslet.

En stor del av livet på jorden finns i sediment på havsbotten i form av bakterier. Nu har bland annat danska forskare borrat i sedimentlager på Stilla havsbotten och hittat jättesmå bakterier som är riktiga överlevnadsexperter. De har klarat sig på ytterst lite syre och föda i 86 miljoner år, alltså ända sedan dinosaurierna fanns på jorden.

Ännu äldre bakterier än de här har hittats tidigare, i saltavlagringar. Enligt Karsten Pedersen är det här senaste fyndet, som beskrivs i tidskriften Science, ytterligare en bekräftelse på bakteriernas exceptionella överlevnadsförmåga.

- Det här verkar vara en generell egenskap hos bakterier, att de kan ställa ner sin metabolism på ett absolut minimum, och ligga nästan alldeles helt stilla i miljoner år och ändå finnas vid liv, säger han.

Referens:

Røy, et al. Aerobic Microbial Respiration in 86-Million-Year-Old Deep-Sea Red Clay. Science 18 maj 2012. 10.1126/science.1219424