Stamcellsbegreppet i gungning

Forskare vid Linköpings universitet har visat att vanlig bindväv - kroppens vanligaste och mest utbedda vävnadstyp - kan fungera som adulta stamceller. Celler hos vuxna människor som har förmågan att omvandlas till fler andra typer av kroppsvävnader, och som man hoppas ska kunna användas för att behandla sjukdomar i framtiden.

Tidigare har man trott att förmågan att omvandlas till andra vävnader bara funnits hos celler i tidiga embryon eller hos ett litet antal celler på få platser i den vuxna kroppen. Celler som i sina egenskaper skiljer sig från majoriteten av de celler vi består av.

Enligt forskarlaget som presenterade sina resultat på Läkarstämman i Göteborg igår så skulle det här kunna innebära att alla delbara celler hos vuxna skulle kunna fungera som stamceller. Men resultaten är ännu så länge varken granskade av, eller publicerade i, någon vetenskaplig tidskrift.
Att nu en av kroppens mest lättillgängliga celltyper tycks ha egenskapen att utvecklas till brosk, ben eller hudceller, som Linköpingsforskarnas försök visar, är något upphovsmännen tror skulle kunna underlätta arbetet inom det som kallas ”tissue engineering”. Metoder för att reparera kroppsskador genom att bygga upp ny vävnad. Till exempel odla fram ny hud efter en brännskada, eller ersätta brosk i en utsliten led.