En typ av undervattensbandvagn som kan komma att användas vid Tislerevet. Den här finns utanför Vancouver i Kanada. Foto: Neptune Canada.

Första svenska observatoriet på djupt vatten

1:43 min

Undervattensobservatorium ska ge bättre kunskap om svenska korallrev. Under de senaste åren har nämligen forskare upptäckt flera korallrev utanför den svenska och norska västkusten. För att förstå hur de här unika livsmiljöerna fungerar, håller man nu på att bygga ett nytt undervattensobservatorium vid Tislerevet utanför Strömstad.

- Det är väldigt intressanta biologiska system, de artrikaste vi har i våra nordiska vatten, som vi fortfarande inte vet hundraprocentigt hur de fungerar och varför de finns där de finns, säger Tomas Lundälv är forskare vid Sven Lovéns centrum för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

Kilometervis med korallrev, tusentals år gamla,  sträcker sig längs bottnarna på något hundratal meters djup. De är täckta av små buskar av vita och ibland rosa ögonkoraller. Här trivs hundratals, rent av tusentals arter. Det handlar bland annat om fiskar, borstmaskar, havsanemoner och räkor.

Tomas Lundälv och hans kollegor har de senaste åren kunnat konstatera att det finns betydligt fler korallrev utanför den svenska och framför allt norska kusten än man tidigare anat. Tyvärr har många av dem skadats svårt av tidigare trålfiske i området.

Ett undervattensobservatorium ska nu byggas vid ett av de större reven , Tislerevet på 120 meters djup, någon kilometer in på norskt vatten. Observatoriet ska bestå av en central nod med filmkameror och instrument som mäter vattnets egenskaper och en liten fjärrstyrd bandvagnsliknande farkost som kan röra sig längs bottnen, en så kallad crawler, som styrs från observatoriet på land.  Allt för att lära sig mer om de svensknorska korallreven.

- Ja det är väl helt enkelt att kunna göra kontinuerliga observationer i en sådan här miljö för att följa vad som sker och hur organismerna reagerar på förändringar i omvärldsmiljön på olika sätt, berättar Tomas Lundälv.

Innan året är slut beräknas observatoriet vara i drift.


Reporter Peter Alestig  
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista