Veckomagasin 2004-11-28

Läkare talar om barn i Göteborg. Tonåringarna pratar inte vid sin flertusenhövdade sammankomst, de spelar datorspel i Jönköping med stor frenesi. Och finns det någon noll-vision för läkemedel?

Årets Läkarstämma i Göteborg

Läkarstämman handlar om barn i år, ur en mängd synvinklar. Barn på resa, till exempel. Vi tar med dem till konstiga ställen och glömmer att de måste vaccineras. Och är stamceller verkligen stamceller? Det verkar som om vissa vävnadsceller kan bli både hud och brosk och ben. Och så beskivs den egendomliga psykiska störning som driver fram en vilja att plåga sina barn för att de ska få läkarvård - Münchausen by proxi, MBP.

Om ni hör nåt i luften som surrar...

...så kan det vara en UAV, en obemannad flygande farkost med mycket bestämda arbetsuppgifter - övervakning eller mätning. I framtiden kan man nog tänka sig fraktflyg utan piloter, med välpackade plan som använder samma luftrum som de bemannade planen. Rent tekniskt är det inte så svårt att få flygplanen att klara sig själva. Den svåraste nöten att knäcka är hur regelverket ska se ut när UAV:erna ska umgås med annan trafik i luften. En annan utmaning är att få oss människor att acceptera förarlösa flygplan. Vi pratar med Hans Berglund och Björn Kullberg som jobbar med UAV:er på Saab.

Nyheter i veckan

Vi har rapporterat om att det inte tycks bli något internationellt förbud mot mänsklig kloning. Efter tre års diskuterande har FN-länderna gett upp försöken att komma överens om ett sånt.

Det föll på att man inte kunde enas om ifall terapeutisk kloning, alltså kloning av enskilda celler för medicinskt bruk skulle förbjudas eller bara sådan kloning som syftar till att få fram klonade bebisar.

Nu får alltså varje land självt stifta sina lagar om mänsklig kloning av båda sorterna.

--------------------

Så har det handlat om att även Östersjöns skeppsvrak kan komma att ätas upp av skeppsmask framöver.

I Östersjön har vraken hittills klarat sig eftersom vattnet har varit för sött för skeppsmasken, som ute i världshaven kan äta i sig ett helt vrak på bara några decennier. Östersjön blir allt saltare och nu har skeppsmasken kommit in också här.

Den verkar trivas i alla fall nere vid den tyska kusten - där är den i full färd med att äta upp en kogg från 1200-talet som alltså har klarat sig fram till nu. Snart är det vraket helt borta.

-----

Så har vi berättat om en ny metod att ta reda på ifall ett foster bär på den kromosomförändring som leder till Downs syndrom - en metod som inte innebär nån provtagning utan bara ultraljudsundersökning. Man tittar på en vätskespalt i fostrets nacke, nackuppklarning kallas det.

Det här har testats på 40 000 svenska kvinnor de senaste åren, och på Läkarstämman nu i veckan presenterades resultaten som visar att metoden fungerar väl.

Använder man den för att pejla in de verkliga riskfallen så behöver man inte alls göra lika många fostervattensprov som idag. Fostervattensprov är det riktigt säkra sättet att hitta Downs syndrom hos foster, men det medför viss risk för missfall. Så med nackuppklarning som rutin åtminstone på äldre mammor skulle man undvika en del onödiga fostervattenprov, och i och med det också en del onödiga missfall.

Men det här väcker förstås också etiska frågor: vad vill vi veta om barn vi väntar och är det rätt att göra abort på grund av Downs syndrom?

-----------------------------------------

Så har det handlat om att solaktiviteten de senaste 70 åren varit högre än på 8000 år tidigare - något som man har kunnat utläsa ur gamla träd som bevarats till exempel på sjöbottnar.

Hur i all sin dar kan man läsa ut något om solaktivitetens historia ur gammalt trä, frågar man sig kanske? Det handlar om ett resonemang i flera steg från att stark solmagnetism ger jorden ett bra skydd mot kosmisk strålning till hur det påverkar kolatomerna i träet.

Lyssnarfrågan - om totaltestet av totalorganismen

Om nu alla organismer är så lika ända in i generna, skulle man då inte kunna testa alla tänkbara kombinationer av gifter och strålning i en cellsoppa som utgjorde en totalblandning av alla olika levande varelser. På så sätt kunde man få svar snabbare och utan att använda försöksdjur art för art, resonerar en av våra lyssnare. Men det är inte en alldeles lyckad modell för giftstudier, visar det sig. Vi är lika men ändå tillräckligt olika för att det inte skulle bli något svar alls.

Kan man testa en medicin för mycket?

Läkemedelsbolagen dunsar i aktiebotten när biverkningar dyker upp. Det har hänt flera gånger på sistone, dels Vioxx och sambandet med hjärtinfarkt som vare sig amerikanska läkemedelsverket FDA eller det svenska upptäckte. Astra-Zeneca gjorde samma rutschkaneresa när Exanta, blodproppsmedicinen, inte godkändes i USA. Är läkemedelsprövningarna för stränga? Sneglar vi för mycket mot FDA? Borde vi inte inse att det inte finns någon nollvision när det gäller medicin - allt ger vissa sidoeffekter verkar det som.

Dreamhack - världens största LAN-party?

Jönköping är dessa dagar en ungdomsmagnet. Här har samlats tusentals ungdomar till dataspel utan gräns vid Dreamhack-mötet. Per Gustafsson skickar ett vykort därifrån.

Evigt detta kvicksilver

Att få fattiga guldvaskare att avstå från att utvinna guld med hjälp av kvicksilver går inte om man inte erbjuder något annat. Nu kommer utvärderingen av magnetvaskpannan, där guldutvinningen är dubbelt så hög som med kvicksilver. Men än så  länge fortsätter den ohälsosamma och miljöfarliga kvicksilverhanteringen, och Sverige har en roll där också, trots exportförbud.

Vinnande vetande

Svar på förra veckans fråga: Åsna, hund, katt och tupp. Vinnare: Kristina Gullberg i Örebro.

Ny fråga: Vad heter den Göta kanalbåt som ligger på Vätterns botten, en hjulångare med minne av en duktig och framgångsrik kanalbyggare. Intresseföreningen vill att vraket ska komma upp och bli museum. Vätterns Vasa kanske. Men vad heter fartyget?