På Mars finns raviner på 7 000 meters djup, som kanske kan utforskars med robotsvärmar. Foto ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum).

Tyska forskare vill skicka robotsvärm till Mars

1:44 min

Tyska forskare arbetar på att ta fram teknik som ska göra det möjligt att skicka en hel svärm med små självstyrande robotar till Mars. Robotar som kan ta egna beslut kan göra det möjligt att utforska djupa raviner dit dagens marsfarkoster har svårt att ta sig.

- Vår utgångsidé är en marsexpedition där farkosterna som skickas dit kan agera betydligt självständigare än dagens farkoster, säger flygnavigationsexperten Ulf Bestmann på Tekniska Universitet i Braunschweig.

I ett nystartat projekt under ledning av tyska rymdstyrelsen, DLR,  har Ulf Bestmann och hans kollegor börjat undersöka hur en hel svärm med robotar, både flygande och rullande på marken och oberoende av kommandon från jorden, skulle kunna utforska Mars. En stor fördel med en oberoende robotsvärm är att den skulle kunna ge sig in i det stora ravinlandskapet vid Mars ekvator, Valle Marineris. Där finns 7000 meter djupa raviner och bottnarna av dessa tros vara den bästa platsen att finna liv eller resterna efter liv på planeten.

Hur robotarna ska flyga återstår att se. Mars tunna atmosfär och lägre gravitation ställer stora krav på flygplan.

- Någon slags ballong eller zeppelinare eller hoppande robotar är tänkbara alternativ, säger Ulf Bestmann på Tekniska Universitet i Braunschweig.

Några konkreta planer på en Marsexpedition finns det dock inte, utan det handlar alltså idag i första hand om att bygga ett system så att robotarna kan tala med varandra och orientera sig, vilket inte är helt enkelt eftersom det saknas GPS på Mars, eftersom det skulle bli mycket dyrt att bygga upp ett sådant system där. En verklig marsexpedition med en robotsvärm lär dröja minst 20 år, enligt Ulf Bestmann.)

Reporter Marcus Hansson
vetenskap@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista