1 av 3
Vetenskapsrådet Andreas Muranyi-Scheutz på svenska ambassaden i Indien.
2 av 3
Ett exempel på indisk "frugal innovation" - Tata Nano på Bangaloregata.
3 av 3
Håkan Berglund Volvo Technology Bangalore.

Volvo vill testa "snål" innovation i Indien

Indien har utnämnt 2010-talet till ett decennium av innovation och vill bli världsledande på att få fram nya billiga högteknologiska produkter. Allt fler multinationella företag lockas att bygga stora forskningslabb för att med hjälp av så kallad "frugal ingenjörskonst" ta fram produkter som landets hundratals miljoner fattiga har råd med. Det kan handla om EKG-apparater, kylskåp eller vattenrenare som bara kostar en bråkdel av tidigare modeller.

Ett av de mest kända exemplen på den nya indiska snålingenjörskonsten är Tata Nano, världens billigaste bil som säljs för under 20 000 kronor. Redan på ritbordet valdes alla extrafunktioner bort som inte var absolut nödvändiga och konstruktörerna letade efter billigast möjliga lösningar utan att tulla på säkerheten som att ersätta elfönsterhissar med vanlig fönstervev, eller en stor vindrutetorkare istället för två.

Andreas Muranyi-Scheutz är vetenskapsråd på Sveriges ambassad i Indien och har studerat så kallad frugal innovation åt myndigheten för Tillväxtanalys.

– Det handlar om att minska kostnader och också att spara på material och för den skull inte kompromissa allt för mycket när det gäller kvalitet och funktion och man har ju sett att indiska ingenjörer är väldigt duktiga på det här, säger Andreas Muranyi-Scheutz.

– Vad beror det på då?

– Kanske att man har en tradition att kunna klara sig på ganska begränsade resurser och så göra det bästa utav det.

Svenska Volvo är ett av alla multinationella företag som byggt forskningslabb i Indien. Målet är att få fram egna frugala innovationer som går att sälja till låginkomsttagare i Indien och Kina, berättar mjukvaruexperten Håkan Berglund.

– Först och främst måste man ju identifiera att det är intressant med "frugal innovation" och "frugal engineering" och det har Volvo gjort. Det är väldigt bra exempel på produktutveckling och säkert väldigt bra vinst på de här produkterna för de har ju slått! Så det är vår tanke att vi ska hitta en process och identifiera hur man kan göra detta gång på gång, säger Håkan Berglund på Volvo Technology i Bangalore.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista