Grisarna på bilden har inget med inslaget att göra. Foto: Josefin Pettersson/Sveriges Radio

Kina klonar grisar på löpande band

1:58 min

Att klona djur för hand med en kniv och ett enkelt mikroskop. Det är en teknik som nu används i Kina för att kunna skapa försöksdjur i stor skala.

Där ett enkelt hantverk, säger professor Du Yutao vid institutet BGI i Shenzhen i södra Kina:

– Det är väldigt enkelt, Vi bara skär itu det obefruktade ägget, och det innebär att vi kan klona med bara våra händer. Och du ser inga tjusiga instrument här, säger professor Du Yutao.

Hon är teknisk direktör på forskningsföretaget BGI Ark Biotechnology i Shenzhen i södra Kina. Här finns världens största gensekvenseringsinstitut, till antalet anställda, och kloningen är ett resultat av kartläggningen av gener.

Tanken är att läkemedelsindustrin på bättre sätt än tidigare ska kunna testa framför allt diebetesläkemedel, och för det skapas genförändrade klonade grisar på ett billigt sätt.

På de 24 kloningsstationerna i de blåvita salarna finns bara de allra enklaste formerna av mikroskop, där forskarna med extrema krav på renlighet delar äggen med en vass kniv, och sen för in genen med mänsklig diabetes.

Ute på grisgården förs sen äggen in i suggan. Här har forskarna fått ovanligt många lyckade födslar och god överlevnad på kultingarna, även om de inte är uppe i nivåer för vanlig grisuppfödning. Men den storproduktion som sker här med 300 grisar är ändå ovanlig i forskningssammanhang, eftersom på de flesta labben i väst så sker såndana här experiment med några stycken djur i taget. I förlängningen vill forskarna här i Shenzhenha en lika bra produktion som på en vanlig grisgård, något som professor Du Yutao hoppas sker inom ett år.

Reporter: Annika Östman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista