Miljögift kan ge ärvd stresskänslighet

0:57 min

Allt mer forskning tyder på att effekter av miljögifter kan ses hos djur och växter flera generationer senare. En ny studie visar att ett vanligt bekämpningsmedel mot mögel påverkar stresståligheten hos råttor, och deras avkomma.

Miljöfaktorer kan ge ärftliga förändringar på djur, och även rena beteendeförändringar.

Den amerikanska studien visar för första gången att minst fyra generationer av avkomma till en råtta som utsatts för en giftig kemikalie, ärver samma stresskänslighet som om de själva hade fått giftet.

Fenomenet förklaras med epigenetik, ett relativt nytt forskningsfält kring hur en individs erfarenheter kan ärvas av dess avkomma.

Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet har sett liknande effekter i studier av höns, om än bara efter två generationer, och han säger att den amerikanska studien ytterligare visar att exponering för gifter kan påverka avkomman i flera generationer. Och inte bara som fysiologiska förändringar:

– Det man ser i den här studien, är att även känsligheten för stressupplevelsen påverkas av att förfäderna har varit utsatta för giftet. Så det är inte bara de direkta fysiologiska egenskaperna som ärvs, utan även hur de tacklar nya utmaningar.

Referens: Crews et al. Epigenetic transgenerational inheritance of altered stress responses. PNAS 21 maj 2012. doi/10.1073/pnas.1118514109

Pierre Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista