1 av 7
I lådorna ligger de 60 mumier, både människor och djur, som ska röntgas på Karolinska Sjukhuset. Foto: Ellen Wennerström/SR
2 av 7
Linnetyget som mumien är inlindad i tros inte vara orginal. Foto: Ellen Wennerström/Sveriges Radio
3 av 7
Mumierna ligger väl inpaketerade i kreppapper för att inte skadas. Foto: Ellen Wennerström/Sveriges Radio
4 av 7
Flickans ansikte är avtäckt, troligtvis för att hon tidigare har packats upp för att undersökas. Foto: Ellen Wennerström/Sveriges Radio
5 av 7
Specialistläkare Johan Henriksson visar på röntgenbilden hur man på tänderna kan uppskatta åldern vid dödsfallet. Foto: Ellen Wennerström/Sveriges Radio
6 av 7
Sofia Häggman, egyptolog och muséeintendent var förvånad över hur välbevarad flickans skellet var. Foto: Ellen Wennerström/Sveriges Radio
7 av 7
På bäckenbenet kan man antyda en slitning som kan indikera en reumatisk sjukdom. Foto: Ellen Wennerström/Sveriges Radio

Mumie har fått en ny diagnos

1:11 min

I måndags röntgades ett 60-tal egyptiska mumier på Karolinska Sjukhuset och Sofia Häggman, egyptolog och intendent vid Medelhavsmuséet som ledde projektet, var överraskad av de nya fynden. Framförallt kom det fram ny information om en liten flicka.

– Den största överraskningen var den här flickan. Vi har egentligen ändrat helt bild av henne som vi tidigare trott hade klättrat i träd och fallit ner och dött av en skada på kraniet. Nu visar det sig att det var ingen skada på kraniet utan det var en fel läst röntgenbild och hon var nog inte i stånd att klättra över huvudtaget med de där höfterna, säger Sofia Häggman.

Röntgenbilderna tas i första hand för att ta reda på vad som finns inne i de mumifierade knytena. Man hoppas även på att bättre kunna tids- och platsbestämma var mumierna kommer ifrån.

Bilderna på den lilla flickan pekar på fler överraskande fakta om hennes liv. Dels var alltså dödsorsaken troligtvis inte en fallolycka, dels led hon antagligen av en reumatisk sjukdom. Hon var säkert närmare tio år gammal när hon dog alltså äldre än man tidigare trott.

Även det faktum att inälvorna var mumifierade separat och sedan tillbakastoppade i kroppen indikerar att hon levde för runt 2000 år sedan, alltså cirka tusen år senare än vad som står på etiketten.

– Hennes liv såg plötsligt helt annorlunda ut än vad det gjorde före vi visste om det här. Det finns oändligt många möjligheter till kommande forskningsprojekt.

Röntgenbilderna ska nu vidare analyseras av professor Salim Ikram, en mumieforskare vid American University i Kairo som kommer upp till Stockholm i Augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista