Medicinkokeriet på det traditionella apoteket Tongrentang i Peking. Foto: Hanna Sahlberg.

Läkemedelsverket prövar kinesisk örtmedicin

1:19 min

Läkemedelsverket prövar just nu för första gången om ett traditionellt kinesiskt läkemedel kan godkännas för försäljning i Sverige. Kinesiska läkemedelsföretag intresserar sig allt mer för den europeiska marknaden och örtpreparaten omsätter pengar som aldrig förr.

Medicinkokeriet på det gamla apoteket Tongrentang är fullt av kokande grytor och starka bittersöta ångor. Och möjligtvis kan fler traditionella örtmediciner så småningom tar sig in på den svenska marknaden.

Sedan 2006 finns nya svenska regler som gör det lättare än tidigare för traditionella växtbaserade läkemedel att bli godkända. Det krävs att läkemedlet ska ha använts i mer än 30 år utan att ge upphov till skador, däremot finns inga krav på att medlet ska ha kliniskt bevisad effekt.

Per Claesson på Läkemedlsverkets avdelning för växtbaserade läkemedel bekräftar att man just nu prövar den första ansökan från Kina. Det handlar om preparat som kan användas utan läkares ordination.

– Kravet för att det ska kunna registreras som ett traditionellt växtbaserat läkemedel är att det är lämpligt för egenvård.

Det kan vara början på en ny trend med traditionella läkemedel från Kina, tror Per Claesson på Läkemedelsverket som börjar får allt fler förfrågningar från kinesiska läkemedelstillverkare.

– Jag har nog en känsla av att det är kanske just under det senaste året som det har kommit in mest, det känns som om det är en ökande trend att vi får fler kontakter därifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista