Liten folkhälsorisk efter Fukushima-haveriet

Hälsoriskerna för den japanska befolkningen är små, efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan förra året, enligt två oberoende rapporter. Rapporterna har sammanställts av ett FN-organ för strålsäkerhet, UNSCEAR, och av världshälsoorganisationen WHO.

Rapporterna bygger på sammanställningar av stråldoser dels hos japanska medborgare, dels för arbetare vid reaktorerna. Resultaten återges av bland andra Nature News.

Enligt rapporterna skyddades befolkningen till stor del från högre stråldoser genom att de snabbt evakuerades. Experter väntar inte att man kommer att se en statistisk ökning av antalet cancerfall på grund av olyckan. Däremot kan spädbarn i orten Namie, som evakuerades senare än andra orter, ha utsatts för stråldoser som kan ha ökat deras risk att drabbas av cancer i sköldkörteln.

Av de fler än 20 000 personer som arbetat vid reaktorerna beräknas 167 ha utsatts för stråldoser på över 100 millisievert, en nivå som anses ge en något ökad risk för cancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista