Birgitta Lindgren, nyordsansvarig på Språkrådet. Foto: Camilla Widebeck/SR

Språkrådets nya ord kritiseras

1:39 min

I slutet av varje år samlar Språkrådet ihop en lista på nya ord som dykt upp under året. Det är en lista som brukar väcka mer munterhet än debatt, men den senaste nyordslistan från slutet av 2011, drog på sig en hel del kritik.

– Reaktionen på 2011 års lista var mycket starkare än tidgare. Under de 30 år vi gjort det här arbetet har vi aldrig fått så mycket kritik och synpunkter på ordurvalet som den här gången, säger Birgitta Lindgren, nyordsansvarig på Språkrådet.

Det ord som väckte flest reaktioner var "tjejsamla". Att samla på något utan målet att få en komplett samling.

– Tjejsamla det betyder samla som tjejer brukar göra, lite lagom, inte behöva ha allting av nånting. Det väckte stor irritation för då menade man att vi genom att ta med det ordet cementerade könsrollerna, säger Birgitta Lindgren.

"Juholtare" var det en del som reagerade på också - att göra en juholtare, det är att säga nåt lite förhastat som man snart får ta tillbaka.

Nu tar Språkrådet del i drevet mot Juholt, menade kritikerna.

Ordet "terja" hade bildats på samma sätt, av ett namn, att terja är att manipulera ett foto i bedrägligt syfte, och här tyckte en del att naturfotografen Terje Hellesø, som redan blivit av med ett pris på grund av sitt terjande, hade straffats nog.

Så vad drar Språkrådet för slutsats efter kritiken? Framför allt att de ska vara tydliga med att med att man får vara beredd på att nyordslistan tar upp ord som kan uppfattas som sårande eller kränkande, säger Birgitta Lindgren:

– Det här är inte ord som vi rekommenderar eller har godkänt, utan det här är en årskavalkad av ord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista