Foto: Eduardo Verdugo/Scanpix.

Samhällssyn, inte kunskap, styr oro för klimathot

1:27 min

Är det okunskap som gör att vi inte oroar oss lika mycket för klimathotet som experterna tycker att vi borde? Nej, tvärtom - de som kan mest om vetenskap är mindre oroade än andra, enligt en amerikansk forskargrupp som har undersökt saken.

Över 1500 amerikanare fick svara på hur pass oroliga dom var för klimatet och även göra ett kunskapstest i biologi och fysik som gav en bild av hur vetenskapligt insatta dom var.. Men det väntade sambandet, att kunskap skulle göra människor mer oroliga visade sig inte finnas.

Men vad avgjorde då hur personerna bedömde klimathotet? Jo, forskarna testade även om värderingar i andra frågor, som rör hur man ser på samhället, kunde hänga i hop med riskbedömning, och upptäckte att de som hade en samhällssyn som betonade jämlikhet och kollektivism var mer oroade än de personer som man kan klassa som individualister, och som samtidigt såg på samhället som hierarkiskt.

Johan Kuylenstierna, VD för miljöforskningsorganisationen Stockholm Environment Institute tycker att studien är relevant för svenska förhållanden även om polariseringen mellan skeptiker och de som tror på klimatförändringar är större i USA än i här.

– Jag tycker det är väldigt intressant och viktigt att titta på. Det här med politiskt grundläggande värderingar och att det påverkar och är lika viktigt att titta på som vetenskapen. Klimatförändringarna kommer framförallt slå mot människor i syd och då kan man tänka att "då är frågan inte lika relevant för mig" och det är klart att om man har en solidarisk grundsyn, då "ska" man bry sig, säger han.

Referens: Dan M. Kahan et al: "The polarizing impact of science literacy and numeracy on perceived climate change risks". Nature Climate Change 2012. DOI: 10.1038/nclimate1547

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista