Sillgrisslor. Foto: Lars PehrsonScanpix.

Ringmärkning och turism stör sillgrisslor, enligt forskare

13 min

Forskning och fågelturism på Stora Karlsö utanför Gotland innebär allvarliga störningar för sillgrisslan enligt uppsalaforskare som anser att en fjärdedel av sillgrisslans ungar riskerar att dö på vägen från häckningsplatsen, på grund av människan.

Sillgrisslans unge kan inte flyga när den lämnar bohyllan uppe på höga klippor, hoppar och faller ner på marken eller i vattnet.

Tidigare har man trott att föräldern väntar på ungen ute till havs, även om det kan ta flera timmar innan de återförenas. Därför har forskare fångat ungar på väg mot föräldrarna i havet, för att ringmärka och mäta ungarna.

Men enligt zooekologen och ornitologen Mårten Hjernquist skiljs unge och förälder aldrig åt från varandra, om de får vara ostörda.

Det har man även sett i internationella studier, men ändå har problemet med att sillgrisslan tappar kontakten med sina ungar, på grund av störningen, inte uppmärksammats vid märkningar i Sverige. Det beror troligen på att man aldrig tidigare studerat ostörda sillgrisslor, säger Mårten Hjernquist .

– Man har utgått ifrån förhållanden där man har haft störningar, där man har haft mycket folk som springer runt  på stränderna. Naturligt sett så är de aldrig frånskilda mer än specifikt i själva hoppet. Anledningen till att de tappar kontakten nu är för att man samlar in många ungar och lägger dem i kattburar helt enkelt alltså i burar i väntan på att man ska mäta, väga och ringmärka. Och man har visat då i internationella studier att om man skiljer på ungarna från den vuxne så är det en betydande andel som inte hittar varandra igen och därför så dör de helt enkelt.

Referens: Hjernquist Måns, Hjernquist Björn, and Hjernquist Mårten B (2012) Behaviour and survival of Common Guillemot Uria aalge chicks at departure from a nest site in the Baltic Sea. Ornis Svecica 22: 3-8.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista