Kepler förutsåg Venuspassagens betydelse för astronomin. Foto: Matt Rourke/Scanpix

Venuspassagen avgörande för 1700-talets astronomer

1:22 min

Den 6 juni är det dags för en venuspassage. Det innebär att planeten Venus blir synlig när den passerar framför solen. I dag har detta inte astronomisk betydelse, men 1700-talets två venuspassager tillhörde det århundradets viktigaste vetenskapliga händelser.

Med hjälp av Venus silhuett mot solen avgjorde 1700-talets astronomer hur stort vårt solsystem verkligen är och hur långt det är till solen, den så kallade Astronomiska enheten.

– I astronomi- och i vetenskapskretsar så var detta extremt stort, för man hade lurat ut att genom att studera venuspassagen från olika platser på jorden så skulle man kunna mäta avståndet till solen, säger Maria Sundin, astronom vid Göteborgs universitet.

Det gällde att få så exakta observationer som möjligt av var Venus avtecknade sig mot solen från flera avlägsna platser på jorden samtidigt. Om man lyckas med det går det att rita upp en triangel med spetsen vid Venus, och där basen är en sträcka mellan två platser på jorden.

Med en sådan triangel går det att räkna ut avståndet till Venus med grundläggande geometri. Det avståndet blir sedan nyckeln till att hitta alla övriga avstånd mellan solen och planeterna. Det gällde att ge sig iväg så långt bort från Europa som möjligt. Resorna gick till Sibirien, Tahiti, Indien och Nordamerika, och trots svåra strapatser  fick man fram ett värde som står sig än idag.

– Resultaten av de två observationerna på 1700-talet står sig än i dag. De kom då fram till att avståndet till solen var 153 miljoner km och i dag vet vi att det är knappt 150 miljoner km, så de var verkligen i rätt storleksordning, säger Maria Sundin, astronom vid Göteborgs universitet.

Den 6 juni i soluppgången kan man alltså se Venus passera solen, om vädret är klart. Senast det inträffade en venuspassage var 2004, men nästa gång efter årets passage blir år 2117, så det gäller att passa på om man vill se den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista