Pris för projekt med etanolspisar

Igår presenterades vinnaren av World Bioenergy Award 2012 på den internatiopnella bioenergimässan i Jönköping. Och det är amerikanen Harry Stokes, som har lett ett världsomspännande projekt som just främjar tekniker för att producera och använda biobränslen som etanol vid matlagning.

Bioenergi, alltså energi från skogs- och jordbruksprodukter, kommer kunna spela en mycket större roll i framtiden när det gäller världens energiförsörjning och Internationella Energirådet vill till och med fördubbla produktionen av bioenergi till 2050, enligt en ny rapport som presenteras på mässan World bioenergy 2012 i Jönköping.

I omställningen till förnyelsebara och mer miljövänliga energikällor är den hälsofarliga matlagningen över öppen eld ett viktigt steg.

– Det är avgörande för att nå målet för miljön och ekonomin, att hushåll i världens fattigaste länder byter bort sina ineffektiva vedspisar mot till exempel spisar som använder etanol, eftersom matlagning står för över 95 procent av energiförbrukningen där, säger Harry Stokes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista