Sockerrörsplantage i Brasilien. Foto: UNICA.

Så klämmer man ut mer energi ur sockerröret

2:07 min

Brasilien kan öka sin etanolproduktion avsevärt i framtiden. Det menar landets etanolforskare, som nu tar fram kemiska processer som tar till vara på all energi ur sockerröret. Själva sockret, sackarosen, i sockerröret utgör bara en tredjedel av energivärdet. Växtresterna kan brytas ned till socker med enzymer, menar forskarna.

– Det går att öka produktionen av etanol i Brasilien med 50 procent, om man använder "den andra generationens" etanol, menar tekniske direktören vid Centro de Ciencia e Tecnologia de Bioetanol, CTBE, Antonio Bonomi.

Vid CTBE har nu landets största pilotanläggning byggts, i form av en kemifabrik, i universitetsstagen Campinas, tio mil norr om Sao Paulo. Centret växer till 130 forskare 2013 och deras uppgift är att omsätta nedbrytningen av cellulosa som idag sker i labbmiljö, till storskaliga industriprocesser.

Förhoppningen är att landets sockerindustri, som har etanolframställningen som en andra produktionslinje, ska nappa på den nya tekniken, och omvandla hela sockerröret till sockerarter som kan jäsa till etanol.

Tradionellt har man klämt ur sockersaften, sackaros, ur sockerröret, destillerat och gjort sprit av olika slag, att dricka alternativt hälla i tanken.

Bagaco, fibrerna som utgör den bambuliknande växten, har bränts upp i ugnar, som drivit ångturbiner och alstrat el till husbehov för fabriksägarna. Om man istället låter bagaco, och palha, lövverket som blivit kvar ute på odlingarna genomgå olika kemiska processer kan man ta till vara hela energivärdet i växten.

Men den här visionen för brasiliansk etanolproduktion är en bra bit ifrån verklighet. De kemiska processerna i industriell skala är ännu inte fullt utvecklade. Det ska pilotfabriken i Campinas arbeta med under en femårsperiod, är Antonio Bonomis bedömning. Till detta kommer om industrin är villig att göra alla investeringar som är förknippade med betydligt mer komplicerade kemiska processer.

Per Gustafsson
per.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista