Modell av Lynx. Foto: Nick Ut/Scanpix.

Hobby-astronomer ska leta bakterier i atmosfären

Trettio kilometer ovanför jordens yta är atmosfären ingen gästvänlig plats. Förutom kylan och bristen på vatten utsätts allting för stark ultraviolett strålning. Men det finns liv där också, mängder av bakterier, svampsporer och virus som följer med när till exempel sand virvlar upp i atmosfären.

Varje gram sand för med sig ungefär en miljon bakterier upp i luften. Och där kan de färdas långa sträckor, studier har bland annat visat att bakterier kan transporteras med vinden från nordafrika till karribiska havet.

Trots att dessa bakterier kan ha stor betydelse, genom att exempelvis sprida smittor, så vet forskare fortfarande väldigt lite om dem. Men det vill organisationen Citizens in space ändra på.

 De har utlyst en tävling för forskare och amatörer att utforma små maskiner som kan samla in de här bakterierna. Den vinnande designen kommer att skickas upp med rymdfarkosten Lynx under slutet av 2013. Vinnaren får dessutom tio tusen dollar och tio hobby-astronomer kommer att få följa med rymdfarkosten upp i atmosfären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista