HPV-vaccinet Gardasil. Foto: Scanpix

Åtta av tio flickor tar HPV-vaccinet

1:40 min

Vaccineringen mot livmoderhalscancer verkar bli framgångsrik - trots farhågor om motsatsen. Åtta av tio flickor som erbjudits HPV-vaccin har tagit det, enligt en första utvärdering. 

– Ja det är ju väldigt glädjande, och höga siffror tycker jag. Det motsäger ju de spekulationer som har varit om att det skulle vara en låg anslutning, säger Johan Carlsson, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet.     

HPV står för humant papillomvirus, och kan orsaka livmoderhalscancer. Under våren har vaccin mot HPV därför börjat erbjudas till flickor födda år 1999 eller senare, som en del i det barnvaccinationsprogram som riktar sig till samtliga skolbarn i Sverige. 

Vaccinkritiska grupper driver en hård kampanj mot HPV-vaccinet både på nätet och via flygblad och påstår att det kan vara farligt - trots att både forskning och utvärdering av de personer som tidigare fått vaccinet visar att det inte ger några allvarligare biverkningar.

Det har funnits farhågor att de kritiska kampanjerna skulle påverka viljan att vaccinera sig, men enligt Johan Carlsson på Smittskyddsinstitutet verkar det inte bli så.

Av de 175 skolor som Smittskyddsinstitutet varit i kontakt med i en första utvärdering av vaccinationsprogrammet så har över 80 % av flickorna tackat ja till att ta HPV- vaccinet.

Hur det ser ut bland de äldre flickorna mellan 13 och 17 år som också erbjuds att ta vaccinet återstår fortfarande att se, men Johan Carlsson hoppas på lika god täckning även i den här gruppen.

– Det finns väl anledning att tro att det är ganska positivt i alla grupper. Den här propagandan mot vaccinet har riktats över hela fältet, men ser man nu en god anslutning i de yngre grupperna så har jag gott hopp om att vi också får en god anslutning rakt över, säger Johan Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista