Tidigare förlamad råtta övar trappgång. Foto: EPFL/Grégoire Courtine

Motivation avgörande för att bota förlamade råttor

1:41 min

Ryggmärgsskadade förlamade råttor har lärt sig att gå igen i ny studie. Schweiziska forskare testade olika former av träning på de skadade råttorna och upptäckte att det som avgjorde om rehabiliteringen skulle lyckas var om råttorna var motiverade eller inte.

För att de ryggmärgsskadade råttorna skulle ha en chans att återfå sin rörlighet behandlades de med elektriska signaler och fick även en blandning av ämnen injicerade i ryggmärgen, för att stimulera nervcellerna där att återbildas. Och det lyckades, men i olika grad, beroende på vilken sorts träning som råttorna fick gå igenom.

Några fick gå i ekorrhjul - vilket de klarade - men kunde därefter inte gå självständigt utanför ekorrhjulet. En annan grupp råttor fick träna med en speciell robot, som stagade upp råttans kropp, men utan att tvinga den att röra sig, som i ekorrhjulet. Råttorna i robotträningen fick däremot ett lockbete för att få dom att röra sig framåt. Och efter några veckors träning kunde de inte bara gå, utan även springa, gå i trappor och klättra över hinder.

Skillnaden mellan de olika grupperna var att råttorna i ekorrhjulet inte behövde aktivera hjärnan i rörelsen utan började gå av reflex, medan råttorna som själva valde att gå mot lockbetet tvingades använda hjärnan - och det verkar faktiskt ha fått nervcellerna i ryggmärgen att återbildas bättre.

Men vad skulle det här kunna betyda för ryggmärggsskadade människor?

Claes Hultling som är läkare på neurologkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och docent på Karolinska Institutet har läst studien.

– Den här typen av experiment där man har sprutat tillväxtfaktorer och samtidigt haft de här träningsmodellerna har aldrig prövats tidigare och hittills har resultatet varit otroligt lovande för de här råttorna. Men jag tror att det kommer ta många år innan man kommer att kunna utföra samma typer av experiment på människor, säger han.

Referens: Rubia van den Brand et al: "Restoring voluntary control of locomotion after paralyzing spinal cord injury". Science 2012. DOI:10.1126/science.1217416

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista