Se till att kolla upp resmålets alla sidor innan du klickar på köpa-knappen. Foto: Mel Evans/Scanpix

Att drömma om resan kan leda till dåliga beslut

Att fantisera om drömsemestern kan göra att vi fattar dåliga beslut i reseplaneringen, enligt en amerikansk studie

Att drömma om saker som ännu inte är möjliga att genomföra kan leda till att vi fattar dåliga beslut. Detta enligt en studie i Personality and Social Psychology Bulletin.

Det kan till exempel handla om en drömresa som är för dyr eller som man för tillfället inte har tid att genomföra. När den fortfarande befinner sig i drömstadiet har vi en tendens att bara ta till oss positiv information; bara läsa goda recensioner om hotellet eller endast se de bra väderleksrapporterna från orten, och så vidare.

Att bortse från de negativa sidorna kan leda till att vi förhastar oss och fattar dåliga beslut och drömresan kan i stället förvandlas till ett mardrömssemester.

Referens:

H. B. Kappes, G. Oettingen. Wishful Information Preference: Positive Fantasies Mimic the Effects of Intentions. Personality and Social Psychology Bulletin, 2012; DOI: 10.1177/0146167212446163

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista