Bättre behandla metastaser för att minska dödlighet i bröstcancer. Foto: Stefan Gustafsson/Scanpix

Bröstcancerbehandling bör inriktas på metastaser

Varje dag dör fyra svenska kvinnor av bröstcancer och den vanligaste orsaken är metastaser, alltså dottertumörer och idag finns inga läkemedel som ska hindra just deras uppkomst. Därför borde man rikta in forskningen på hur cancerceller sprider sig och slår sig ner på nya ställen i kroppen, i stället för att som i dagens behandling främst ta död på modertumören, det skriver Patricia Steeg chef för en cancerklinik i Maryland, USA, i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Den amerikanska forskaren får medhåll av Peter Nygren, professor och överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi behöver studera mer av hur cancerceller interagerar med och påverkas av omgivningen, hur tumörcellerna då lyckas slå sig ner och etablera sig och tycka att miljön är bra i lunga, lever, lymfkörtel eller var de ny slår sig ner - och där har vi för lite kunskap idag helt enkelt, om den processen och i och med att vi inte har kunskap om det så är det svårt att ta fram läkemedel som stör just den processen, Peter Nygren, professor och överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Bröstcancer behandlas idag vanligtvis genom operation, ofta i kombination med strålbehandling och ibland cellgiftsbehandling, som ska hindra att sjukdomen återkommer. Men alla de här metoderna syftar till att döda redan uppkomna cancerceller, som tillhör den ursprungliga tumören - medan det är av dottertumörer eller metastaser som de flesta dör.

Det finns idag inga läkemedel som riktar in sig specifikt på dottertumörerna och kliniska studier, alltså när man prövar läkemedel på patienter, är inte heller designade för att testa ämnen som kan skydda mot dottertumörer - och det här behöver förändras, skriver Patricia Steeg i tidskriften Nature.

Onkologiprofessor Peter Nygren håller med om behovet - problemet är att den här typen av experiment är mer komplicerade och krävande att göra. Men vi är nog ändå på väg åt det hållet, hoppas han;

– Det debatteras ganska mkt nu om att dom nya cancerläkemedel som har kommit har begränsade effekter. Och det förs en ganska livlig debatt om ändrade strategier som går i den här riktningen som diskuteras i den här artikeln, säger Peter Nygren.

Referens:
Patricia S. Steeg: "The right trials". Nature 2012-05-31.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista