Grannar kan lösa Japans energikris

Ett gigantiskt elnät som kopplar större delen av Ostasien. Det kan bli lösningen på Japans framtida elbehov, när kärnkraften blivit så impopulär. Projektet Asia Super Grid innefattar, förutom ett ostasiatiskt högspänningsnät, också en vindkraftpark i Sydkorea och gigantiska solcellsfarmer i Gobiöknen i Mongoliet.

Efter Fukushima står kärnkraften inte högt i kurs bland japanerna och just nu klarar sig landet faktiskt helt utan kärnkraft, alltså den kraftkälla som i normala fall täcker en tredjedel av elbehovet. Istället har gamla gas- och oljekraftverk, som legat i malpåse, tagits i bruk igen. Men i längden är dessa inget hållbart alternativ eftersom de släpper ut stora mängder växthusgaser. Något måste till, därom är såväl experter som politiker ense. Frågan är vad.

Vissa förhoppningar knyts till Japan Renewable Energy Foundation, en stiftelse som startats av den japanske multimiljardären Masayoshi Son. Stiftelsen pläderar för byggandet av Asia Super Grid, ett gemensamt högspänningsnät som kopplar samman Ryssland, Kina, Japan, Mongoliet och den koreanska halvön.

Ett första steg har redan tagits i form av en vindkraftspark som ska byggs i havet utanför den sydkoreanska staden Pusan. Härifrån ska man leverera elström till industristaden Kitakyushu i sydvästra Japan via en 25 mil lång undervattenskabel.

Mongoliets regering hör till de främsta tillskyndarna av Asia Super Grid och vill använda delar av den enorma Gobiöknen för elproduktion i form av vind- och solkraft. I Gobiöknen skiner solen nästan jämt och området täcker en yta mer än dubbelt så stor som Sverige.

– Förhandlingar förs redan nu på hög nivå och jag tror det kommer att hända mycket inom ramen för Asia Super Grid under de närmaste åren, säger Tetsunari Iida som är ordförande i Japan Renewable Energy Foundation.

Asia Super Grid skulle inte bara säkerställa förnyelsebar, billig elenergi till Japan, det skulle också innebära geopolitiska möjligheter till fred och samverkan mellan Asiens supermakter. För, som Tetsunari Iida påpekar, delar man på elnätet, så är det bäst att hålla sams.

Reporter: Jon Thunqvist

Mer om Asia Super Grid och Japans energiförsörjning i Vetandets Värld klockan 12.10, med repris 23.07, i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista