Mygga Foto: FLT-PICA/Scanpix.

Mygga klarar sig utan paraply

Myggor överlever att bli träffade av regndroppar tack vare sitt starka exoskelett och att de är så lätta, enligt ett försök som amerikanska fysiker har gjort där de filmat myggor med höghastighetskamera samtidigt som de utsattes för regnlika vattenduschar.

Slutsatsen av experimentet är att även om myggan blir rejält omskakad, så är den fysiska kraften som överförs från vattendroppen till myggan den träffar mycket liten just eftersom den är så lätt.

Den största faran för myggor i regn, i alla fall enligt det här försöket, är om myggorna träffas av en regndroppe när flyger nära marken. Då kan de antingen bli mosade mot marken eller dränkta i en vattenpöl.

Referens: Dickerson et al, Mosquitoes survive raindrop collisions by virtue of their low mass, PNAS Online Early Edition, June 4-8, 2012, doi/10.1073/pnas.1205446109

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista