Spindelapan (Ateles geoffroyi) hotas av utrotning på grund av kakao- och kaffeplantager. Foto: Scanpix

Internationell handel hot mot djurarter

1:43 min

Internationell handel utgör ett stort hot mot den biologiska mångfalden i utvecklingsländer. 30 procent av de utrotningshotade djurarterna i länder som till exempel Indonesien och Madagaskar kan kopplas direkt till den internationella handeln, enligt en ny studie.

– Det är första gången som någon knyter artutrotning eller hotade djurarter till ekonomisk aktivitet på det här sättet, säger Edgar Hertwich, professor i industriell ekologi vid universitetet i Trondheim, som läst studien. 

Kaffet i din morgonlatte kan vara orsaken till att spindelapan hotas av utrotning i Centralamerika. Det är ett av de samband som slås fast i studien som publiceras i dag i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Det är bland annat australiensiska forskare som i ett tvärvetenskapligt samarbete tagit fram en ny beräkningsmodell för den internationella handeln som visar hur den rika världen, framförallt länder som USA och Japan, genom sin efterfrågan på varor som kaffe, socker, fisk och textilier påverkar den biologiska mångfalden i allra högsta grad i de länder som exporterar varorna.

30 procent av de hotade djurarterna i länder som till exempel Indonesien och Madagaskar kan kopplas direkt till den internationella handeln, enligt forskarna. Edgar Hertwich, professor i industriell ekologi, varnar för att den siffran kan vara överskattad, men tycker ändå att de allmänna slutsatserna är intressanta. 

Att djurlivet hotas när till exempel regnskogen skövlas för att anlägga palmolje - eller kaffeplantager är ett känt problem. Vad den nya studien lyckats med är att tydligare belysa de underliggande orsakerna till varför regnskogen skövlas - nämligen den internationella handeln - och det är viktigt, säger Edgar Hartwich.

Både han och de australiensiska forskarna tror att fler djurarter skulle överleva om de produkter som hotar deras överlevnad hade en tydligare märkning.

– Det är nåt vi bör undersöka mer systematiskt, säger Edgar Hertwich.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista