Rymdfarkosten SpaceShipTwo, i mitten, buren av flygplanet White Knight 2. Foto: The Spaceship Company

Snart dags för första rymdturisterna

1:25 min

Privat rymdfart väntas göra viktiga framsteg under året, nämligen det som brukar kallas för rymdturism. Företaget Virgin Galactic har just fått klartecken att under året provflyga sitt skepp SpaceShipTwo på allvar, och om det lyckas så blir nästa steg turer med passagerare ut i rymden.

Vd:n och miljardären Richard Branson har sagt det ett bra tag nu: att Virgin Galactic ska bli världens första kommersiella rymdflygbolag. Över 500 biljetter har vid det här laget bokats för motsvarande bortåt en och en halv miljon kronor styck.

För det ska passagerna få flyga upp med den specialbyggda farkosten SpaceshipTwo och bland annat uppleva 6 minuters viktlöshet strax utanför gränsen till rymden och den sällsamma utsikten av jorden där uppifrån. Tidigare har bolagets tanke varit att få upp ett antal rymdturister redan under 2012 men det hela har fått skjutas framåt. Kanske blir det nästa år.

I år ska skeppet åtminstone göra en avgörande provflygning med raketmotorn påslagen, klartecken har just kommit från amerikanska myndigheter för det. Och det här är ett tecken på att tekniken nu till slut börjar bli klar för ett verkligt genomförande för det här bolaget och för konkurrerande firman Xcor med sitt mindre plan Lynx, det menar Olle Norberg, generaldirektör för svenska Rymdstyrelsen:

– Ja vi börjar närma oss sanningens ögonblick för rymdturismen, båda de här koncepten är så pass nära.Så jag tycker nog man kan säga att 2012 är året det händer saker, nu står vi inför dörren för att börja kommersiell verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista