Tidig födsel näst vanligaste dödsorsaken

1:21 min

Att vara för tidigt född är den näst vanligaste orsaken till att barn under fem år dör. Det visar globala uppskattningar som presenteras i den medicinska tidskriften Lancet.
--Jag ser det som man har fått fram bra skattningar och siffror på det här problemet i världen, säger Lars-Åke Persson som är professor i internationell barnhälsovård vid Uppsala universitet.

Det handlar, enligt den nya studien, om 1,1 miljoner barn som varje år dör på grund av att de är för tidigt födda, det vill säga före vecka 37. De för tidigt födda är omogna och får problem med att hålla uppe kroppstemperaturen och de har svårt att klara av att äta och andas. Näst efter lunginflammation är för tidig födsel, den vanliaste dödsorsaken för barn under fem års ålder.
-- De senaste 20 åren har flera dödsorsaker för små barn minskat i världen, det handlar till exempel om infektionssjukdomar, mässlingen och diarré. Men dödsfall på grund av för tidig födsel står och stampar, säger Lars-Åke Persson.

Kängurumetoden, att vårda det för tidigt födda barnet skinn mot skinn på tilll exempel en förälders bröst är en enkel och billig metod som används i bland annat Sverige för att barnet ska få igång andning och andra funktioner. Det är en bra metod, enligt Lars-Åke Persson.
Men varför används inte den här metoden mer i Afrika och Sydostasien där problemet med för tidigt födda barn är som störst?

– Ja, det är en bra fråga! Vi kanske är duktiga på att ta fram nya metoder, men att få en allmän spridning av metoderna är vi mindre begåvade på, avslutar professor Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista