Doktors- och professorspromovering. Foto: Lars Pehrson / Scanpix

Fler kvinnor blir lektorer

Kan vara trendbrott
1:28 min

Allt fler kvinnor blir lektorer på Sveriges högskolor och universitet. På tio år har andelen ökat från 30 till 44 procent, enligt ny statistik. Att de kvinnliga lektorerna nu blir allt fler kan påverka den sneda könsfördelningen högre upp i universitetshierarkin, där större delen av professorerna är män. 

– Jämställdheten förbättras, även om vi har lång väg kvar. Det säger Minna Salminen, genusforskare och jämställdhetsspecialist vid Uppsala Universitet.

Ända sedan 70-talet har fler kvinnor än män börjat studera på universitet och högskolor. De senaste tio åren har nästan lika många kvinnor som män valt att doktorera efter sin grundexamen. 

Men fortfarande når väldigt få kvinnor de högsta jobben inom universitetshierarkin. Bara knappt en fjärdedel av landets professorstjänster innehas idag av en kvinna, enligt statistik från Högskoleverket. 

Den kraftiga mansdominansen brukar bland annat förklaras med att färre kvinnor går vidare i sin akademiska karriär efter disputationen och blir undervisande och forskande lärare, det vill säga lektorer - vilket är ett viktigt steg på vägen mot en professur. 

Men nu kan ett trendbrott ha skett - för de senaste tio åren har andelen kvinnliga lektorer ökat från 30 till 44 procent. 

Genusforskaren Minna Salminen tycker förstås att det är bra att de kvinnliga lektorerna blir fler - men påpekar samtidigt att det inte räcker. Det gäller att kvinnorna verkligen får ägna sin tid åt att forska också - eftersom professorer framförallt rekryteras på sina forskningsmeriter.

– Det är ju hoppfullt och en förutsättning för att det ska hända någonting. Men sen får vi se - vad är det för sorts lektorat. Men visst, det visar att det ändå händer saker, säger Minna Salmingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".