Bottenkarta över Axial Seamount. Foto: NOAA

Vulkanutbrott på havsbotten detaljstuderat

Åttiofem procent av alla jordens vulkanutbrott sker i världshaven, under vattenytan. Undervattensvulkaner är svårare att studera än vulkaner på land, men nu har en amerikansk forskargrupp detaljstuderat ett utbrott av vulkanen Axial Seamount.

Vulkanen ligger på en och en halv kilometers djup utanför USAs västkust och den hade sitt senaste utbrott i april förra året. Med hjälp av undervattensmikrofoner kunde forskarna visa att de skedde en stor mängd små jordskalv bara ett par timmar före utbrottet. Och genom att använda obemannade ubåtar har de kunnat kartlägga den utspydda lavan på havsbotten med stor precision.

Resultaten visade att ett område av bottenhöjdes långsamt under flera månader medan magman ansamlades, och att botten sen sjönk med två meter efter att vulkanen spytt ut sin lava.

Forskarna förutser att Axial Seamount kommer att få sitt nästa utbrott under 2018.

Referens:
Chadwick et. al. Seafloor deformation and forecasts of the April 2011 eruption at Axial Seamount. Nature Geoscience DOI:10.1038/NGEO1464 (se även andra artiklar om Axial Seamount i samma nummer)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".