Det använda kärnbränslet som väntar på slutförvaring ligger i SKB:s lager i utanför Oskarshamn. Foto:Curt-Robert Lindqvist, copyright SKB.

"Ett godkänt slutförvar gynnar kärnkraften"

1:52 min

Hela världens kärnkraftsindustri följer med spänning Sveriges planer på ett slutförvar av använt kärnbränsle, detta för att det ännu inte finns något slutförvar för kärnvfall i världen. Den europeiska branschorganisationen för kärnkraftsindustrin, FORATOM, i Bryssel ser den svenska modellen som ett föredöme.

– Om vi kan säga att vi har en lösning för kärnavfall kommer man se att stödet för kärnkraft kommer öka till 60 till 80 procent. Det är därför vi verkligen lovordar vad som sker i Sverige och Finland just nu, säger Jean-Pol Poncelet.

Acceptansen för kärnkraften kommer att öka markant den dag något land godkänner en slutförvaringsmetod och det är därför vi med spänning följer vad som händer i Sverige och Finland, säger Jean-Pol Poncelet på FORATOM i Bryssel. Problemet med kärnavfall har funnits sen kärnkraftens födelse och att det saknats en lösning för det farliga avfallet har varit en av kritikernas främsta argument mot atomkraft.

Om företaget Svensk kärnbränslehantering, som ägs av de företag som driver de svenska kärnkraftverken får tillstånd för sin metod kommer Sverige användas som en modell för hur ett slutförvar kan se ut säger Jean-Pol Poncelet. 

– Det här kommer troligtvis bli en demonstration för hur man ska gå till väga i andra länder, det är som ett riktmärke för resten av industrin, säger Jean-Pol Poncelet.

Han säger också att han gärna skulle se en samordning av kärnavfall i Europa till exempelvis Sverige  även om det i dag är både politiskt och juridiskt sätt omöjligt att driva igenom en sådan utveckling. 

– Vi borde gå i den riktningen, men av politiska anledningar är det hittills väldigt svårt.

SKB:s metod, att begrava kärnavfallet 500 meter ner i urberget i kopparkapslar omgivna av lera har jobbats fram under 30 års tid och flera andra länder, tillexempel Finland, tänker använda sig av samma koncept. Men som vi rapporterade igår möts ansökan för metoden av kritik från flera av de remissinstanser som granskat SKB:s ansökan.

Bland annat tycker flera av dem att det saknas viktiga uppgifter för att bedömma om metoden är tillräckligt säker och kommer kunna hållas avskiljda i de 100 000 år som är kravet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista