Frågor väcks om Kinas koldioxidutsläpp

Frågor väcks nu om Kinas koldioxidutsläpp, efter att forskare hittat stora skillnader i de siffror som angivits. En internationell forskargrupp har upptäckt att de sammanlagda utsläppen från Kinas provinser är större än de som redovisas av den som redovisas av nationella myndigheter.

Forskarna har studerat de koldioxidutsläpp som angivits av Kinas 30 olika provinser under åren 1997 till 2010. Summan av provinsernas utsläpp är avsevärt högre än vad Kinas regering har angivit för landet som helhet.

Skillnaden uppgick till 1,4 miljarder ton koldioxid för 2010, vilket är lika mycket som till exempel Japans totala utsläpp. Det är oklart om skillnaden beror på att provinserna angivit för höga siffror, eller om de nationella myndigheterna angivit för låga.

Referens:
Dabo Guan,  Zhu Liu,  Yong Geng,  Sören Lindner  & Klaus Hubacek. The gigatonne gap in China's carbon dioxide inventories. Nature Climate Change (2012) doi:10.1038/nclimate1560Published online 10 June 2012

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".