Papegojfiskar stångas som getter

Marinbiologer har upptäckt ett hittills okänt beteende hos den puckelhuviga papegojfisken, en av de allra största fiskarna som förekommer vid korallrev. Forskare som dykt vid Wake Island i Stilla Havet har nu filmat hanar när de simmar rakt emot varandra och stångas huvud mot huvud, precis som stångande getter.

De här bjässarna kan bli över en och en halv meter långa och väga upp till 75 kg, och har en skrovlig puckel längst fram på huvudet. Hittills har det varit okänt vad dom använt puckeln till, men den gåtan har nu fått sin lösning.

Enligt forskarna, som publicerar sina rön i onlinetidskriften PLOS-one, sker striderna om tillgången på honor i samband med parning.

Referens:
Munoz, Zgliczynski, Laughlin & Teer. 2012. Extraordinary Aggressive Behavior from the Giant Coral Reef Fish, Bolbometopon muricatum, in a Remote Marine Reserve. PLoS ONE

Filmen är publicerad på youtube av Nature News.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista