Det är troligen för dyrt för något enskilt land att sända astronauter till andra himlakroppar. Här lyfter rymdskytteln Endeavour 2008. Foto: NASA

"Internationellt samarbete krävs för rymdfärder"

Just nu pågår den stora internationella rymdkonferensen Space Ops i Stockholm. Igår diskuterade framtiden för den bemannade rymdfarten, och enligt deltagare är det internationella samarbeten som måste till om astronauter ska landa på en främmande himlakropp i framtiden.

Det kommer att dröja mer än tio år innan amerikanska astronauter åter sätter sin fot på en främmande himlakropp och vilken det blir är oklart - kanske månen igen, kanske en asteroid, eller möjligen mars.

När en sån här resa så småningom görs så blir det inte en helamerikansk affär, utan ett internationellt samarbete, säger Bill Gerstenmaier som leder NASAs bemannade rymdfart. 

– När vi är tillräckligt nära, och när riskerna är tillräckligt låga, så kan det vara dags. Men vi kommer inte att göra det ensamma, utan i ett samarbete med andra länder, som vi har gjort med den internationella rymdstationen ISS, säger Bill Gerstenmaier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista