Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Oljeriggar syns intill ett oljefält utanför Azerbajdzjans huvudstad Baku. Foto: Sergey Ponomarev/Scanpix.

"Stödet till fossila bränslen måste upphöra"

Svaga förhoppningar om avtal i Rio
1:51 min

Det behövs stora förändringar i världens energiproduktion för att nå en hållbar utveckling och viktigast är att få bort fossila bränslen. Det konstaterar Stockholm environment institute, SEI, i en rapport som presenteras på den internationella miljökonferensen i Rio de Janeiro idag. En av åtgärderna som krävs, enligt rapporten, är att subventionerna för fossila bränslen upphör, något som världens ledare kommer diskutera under mötet.

- Det är problematiskt för många regimer världen runt använder de här subventionerna för att hålla befolkningen lugn, så det spelar en roll i det nationella politiska systemet. Men vi tror att man på Rio mötet nu i veckan ska komma överrens om målsättningar att de här subventionerna ska försvinna, säger Måns Nilsson, forskningschef på Stockholm environment institute. 

Enligt den internationella energibyrån, IEA, subventioneras fossila bränslen med runt 3000 miljarder kronor per år vilket i många länder enligt forskarna hindrar utvecklingen till mer hållbara, förnybara energisystem. Men att dra ner på subventionerna har visat sig väldigt svårt. I tillexempel Nigeria blev det våldsamma upplopp när bidragen för att hålla bensinpriserna nere togs bort, och idag är subventionerna tillbaka. Att världens ledare skulle enas kring det här med bindande avtal är därför ganska osannolikt, men Måns Nilsson tror ändå att man kan nå ett steg framåt genom att ta upp frågan på internationell nivå. 

– Det är mer fråga om att sätta igång en process, det blir inga hårda åtaganden direkt, säger Måns Nilsson.

Det har varit svårt att få till internationella avtal på miljöområdet tidigare och för att det nu ska lyckas tror Måns Nilsson att man måste ändra inriktning jämfört med tidigare förhandlingar som tillexempel gjorts på klimatområdet. Han tror att världens länder måste fokusera på vad som kan vara positivt i omställningen och rikta in sig emot vad länder kan tjäna på att satsa på förnybar energi och energieffektivisering istället för att sätta upp hinder i form av  utsläppsminskningar, säger han.

 – Nu är det sista chansen för FN systemet och visa vad dom kan i detta läge. 

– Hur troligt är det att man når ett avtal som går i linje med det som ni skriver i er rapport. 

– Vi gör inga bedömningar, vi säger bara vad som behövs. Vill du ha en gissning? Ganska dåligt, tyvärr!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".