Lämningar efter jägarsamer funna vid Norrlandskusten

Jägarsamer har levt längs den norrländska kusten. Det hävdar arkeologer som funnit en björngrav på den västerbottniska ön Bjuröklubb.

Kustsamer har alltid förknippats med de nordnorska fjordarna, där det finns de som än i dag försörjer på säljakt och fiske.

Nu hävdar forskare att de kan visa att även den norrländska kusten har befolkats av en säljagande och fiskande samisk befolkning.

Samisk björnkult

Efter hela kusten finns det hundratals rester efter boplatser och offerplatser. Men det avgörande fyndet, som man menar kan knytas just till samer, är en björngrav som har upptäckts på Bjuröklubb i Lövånger i Västerbotten. 

Björnkult är känd just från nordliga jägarfolk, som samerna, och inte från jordbrukande svenskar söderifrån. Man jagade björn och begravde benen på ett visst sätt för att de skulle kunna få kött på sig igen i ett nytt liv.

”Klockren björngrav”

- Riten sågs som en del av hushållningen, snarare än som religion, säger Britta Wennstedt Edvinger, en av de arkeologer som arbetat med undersökningarna. Hon berättar om fyndet för Sameradion:

- Alla kroppsdelar av björnen var representerade och de låg samlade på en liten yta, bara några decimeter stor. Det här är en klockren björngrav. Och i och med att det var en björngrav, så var det också samiskt. Det här var det belägg för samisk närvaro som vi behövde, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista