Skorpiongift mot resistenta bakterier

1:55 min

I den ständiga jakten på att hitta nya läkemedel mot bakterier, som vanlig antibiotika inte längre biter på, har nu kinesiska forskare hittad en rätt otippad medhjälpare - en skorpion. Forskarna vid Wuhan-universitetet har lyckats förändra ett skorpiongift så att det bland annat lyckats ta död på multiresistenta stafylokockbakterier, MRSA, de som brukar kopplas samman med sjukhussjuka.

Mesobuthus martensii, som ibland kallas för den kinesiska guldskorpionen, använder sitt gift inte bara för att ta död på sina byten. I giftet finns också en liten peptid, ett kemiskt ämne, som tar död på mikroorganismer. Det är ett sätt för skorpionen att se till att middagen håller sig färsk.

Den här egenskapen intresserade de kinesiska forskarna, som tänkte att det här skulle kunna användas istället för traditionell antibiotika, för att ta död på bakterier som blivit alltmer motståndskraftiga mot våra vanliga läkemedel.

Karin Tegmark-Wisell är överläkare i klinisk bakteriologi vid Smittskyddsinstitutet, och hon tycker att det här sättet att hitta nya läkemedel är intressant, men det finns problem:

– Problemet när man letar efter någonting som ska vara avdödande mot andra levande organismer är att det också kan vara giftigt för människan.

I sin naturliga form får den här peptiden i skorpiongiftet inte bara bakterier att dö, utan det förstör även våra röda blodkroppar.

Det som de kinesiska forskarna nu gjort är att genetiskt förändra peptiden så att den dels blir mer effektiv mot bakterier, och dels mer skonsam mot oss människor, mot våra röda blodkroppar.

Och resultaten är lovande. Bland annat infekterade man möss med de multiresistenta stafylokockbakterierna MRSA, och sen behandlade man mössen med det förändrade skorpiongiftet. Efter fyra dagar var hudinfektionen borta, och mössen mådde bra.

Tanken är att det här giftet skulle kunna användas mot just hudinfektioner, som ett komplement till den antibiotika som finns idag:

– Jag tycker att det är intressant och lovande för en viss grupp av patienter som har hudinfektioner som kan vara svårbehandlade. Däremot så kan det inte lösa hela vår problematik med antibiotikaresistens, men det kan vara ett bidrag och ett komplement till befintliga antibiotika.

Referens: Luyang Cao et al. Antibacterial Activity and Mechanism of a Scorpion Venom Peptide Derivate In Vitro and In Vivo. Plos One 2012. doi: 10.1371/journal.pone.0040135

Vetenskapsradion
jon.torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista