Marion Jones ber om ursäkt för att hon dopat sig på en känslofylld presskonferens år 2007. Arkivfoto: Scanpix

London-OS tuffast hittills för fuskarna

1:57 min

OS i London, som invigs på fredag, kommer att bli det svåraste någonsin att fuska i. Det säger Mats Garle, chef för det svenska dopinglaboratoriet i Huddinge. Orsaken är att helt ny mätteknik ska användas för dopinganalyserna, som ska kunna hitta substanser som tidigare missats.

- Jag är ledsen att jag har svikit er. Ni har all rätt att vara arga på mig. 

Så lät det när längdhopparen och sprintern Marion Jones offentligt bad om ursäkt för att hon dopat sig - bland annat under OS i Sydney år 2000 där hon tog hela fem medaljer. 

Marion Jones och flera andra amerikanska elitidrottare hade tagit anabola steroider från det ökända BALCO-laboratoriet, som designat substanserna så att de inte skulle kunna upptäckas av den mätutrustning som då användes vid dopingtester. Det dröjde också flera år innan skandalen till slut uppdagades.

Men den här typen av designade substanser kommer kunna upptäckas under OS i London. Det säger Mats Garle, chef för det svenska dopinglaboratoriet i Huddinge. Orsaken är att helt ny mätutrustning kommer användas för första gången i analyserna. 

- Utrustningen har mycket hög känslighet och ska kunna upptäcka sådana substanser som vi normalt inte hittar med våra gamla instrument, säger Mats Garle.

Den utrustning som finns i dopinglabbet i Huddinge kan hitta och känna igen de runt 150 olika substanser som står på den lista över förbjudna preparat som antidopingorganisationen WADA ger ut varje år. Men de instrument som ska användas i London är ännu bättre och kommer även hitta okända ämnen som inte hör hemma i kroppen - och dessutom kunna identifiera vilka substanser det rör sig om, säger Mats Garle.

Runt sex tusen prov från OS-deltagarna kommer analyseras under spelen av kemister från hela världen, bland annat Sverige. Det är den största satsningen på dopingbekämpning som någonsin genomförts vid ett OS. 

- I och med det supermoderna laboratorium man har i London- OS så tror jag att det blir väldigt svårt för idrottarna, ifall de tagit något förbjudet ämne, att de skulle klara sig undan testerna, säger Mats Garle, chef för dopinglaboratoriet i Huddinge. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista