Fler bakterier i Östersjön med varmare vatten

1:05 min

Östersjön är ett av de hav i världen som under de senaste åren värmts upp snabbast. Mätningar visar att vattentemperaturen sen 1987 ökar med ungefär en grad per årtionde. Nu varnar forskare för att fler sjukdomfall orsakade av bakterier förväntas i Östersjön. Det räcker med att vattnet blir bara lite varmare på sommaren för att bakterier som är vanliga i tropiska vatten ska sprida sig ända upp till Stockholms skärgård.

Det handlar om vibriobakterier, som är bakterier vilka kan orsaka allvarlig blodförgiftning, svårbehandlade infektioner och så kallad badsårsfeber.

Vibriobakterierna gillar i Östersjöns bräckta vatten, men vill ha det lite varmare för att trivas som allra bäst. Nu har forskare sett att Östersjöns vatten bara behöver bli en eller två grader varmare för att ha stor effekt på bakterietillväxten. Då kommer nämligen vattnet att oftare nå 19 grader, en brytpunkt där bakterierna förökar sig mycket snabbt.

I forskningsrapporten som publiceras i senaste numret av Nature Climate Change presenterar forskarna en modell där de beräknar att vattnet i Östersjön redan år 2050, om knappt 40 år, kommer att stiga över 19 grader under en längre period på sommaren.

Högre vattentemperatur under längre tid gör samtidigt att fler människor kommer att bada och detta sammantaget ger ökad risk för fler sjukdomsfall.

Referens:
Baker-Austin, C., et al, Emerging Vibrio risk at high latitudes in response to ocean warming, published online 22 july 2012, doi: 10.1038/NCLIMATE1628