Tuberkulospatienter i Sydafrika. Foto: Schalk van Zuydam/Scanpix.

Effektiv kandidat till tuberkulosmedicin testad

2:11 min

Lungsjukdomen tuberkulos skördar 1,4 miljoner liv om året. Ett stort problem är att bakterierna har blivit resistenta mot dagens läkemedel, som utvecklades för 40 år sedan. Nu har sydafrikanska forskare testat en ny kombination läkemedel, som visat sig framgångsrik i en studie på tuberkulospatienter.

– Behovet är enormt, att få fram nya läkemedel för att det är en kapplöpning med tiden, den resistensutveckling som vi ser hos tuberkulosbakterierna, säger Gunilla Källenius, professor i klinisk mikrobiologi på Karolinska institutet.

Idag finns alltså ett stort antal tuberkulospatienter som inte kan behandlas med de läkemedel som finns mot sjukdomen.

Men med en ny coctail av tre olika preparat har en sydafrikansk forskargrupp lyckats ta död på 99 % av tuberkulosbakterierna som patienterna hade, på bara två veckor. Den normala behandlingstiden är flera månader. I den nya läkemedelskuren finns alltså inte de preparat som bakterierna blivit resistenta, alltså motståndskraftiga, mot.

Gunilla Källenius tycker att det är en värdefull studie:

– Det intressanta med den är att man har tagit ett lite annat grepp, att man har testat kombinationer innan man testar enskilda preparat.

Man vet nämligen att kombinationer av läkemedel kan ha andra effekter än om man lägger ihop effekten som dom olika preparaten har var och en för sig. Och så verkar fallet vara i den nya studien.

Gunilla Källenius betonar att det krävs fler och större studier innan detta skulle kunna bli en allmänt använd behandlingsmetod, till exempel måste man ta reda på hur effektiv den nya läkemedelskuren är på längre sikt och vilka biverkningar som kan finnas.

Men den nya tuberkuloskuren har ytterligare en lovande egenskap: Forskarna väntar sig att den går bra att kombinera med läkemedel mot hiv. Tuberkulos är globalt sett den vanligaste dödsorsaken hos hiv-smittade, och hiv-viruset får tuberkulos-smittade att insjukna oftare och snabbare. Men de bästa av dagens läkemedel mot de båda sjukdomarna har det stora problemet att de motverkar varandra.

– Den nya läkemedelskombinationen skulle kunna fungera bra ihop med hiv-läkemedel, vilket är väldigt viktigt eftersom hiv-patienter är en väldigt viktig grupp när det gäller tuberkulosbehandling. Det skulle kunna vara en annan fördel. Det vet vi inte riktigt än men det får framtida studier visa, säger Gunilla Källenius.

Referens: Andreas H Diacon et al: "14-day bactericidal activity of PA-824, bedaquiline, pyrazinamide, and moxifloxacin combinations: a randomised trial". The Lancet 2012. DOI:10.1016/S0140-6736(12)61183-0

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista