Hamstern kan bli deprimerad om dess dygn störs av ljus på natten. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

Hamstrar blir deprimerade av nattlampa

1:10 min

Hamstrar blir deprimerade när deras dygnsrytm störs av artificiellt ljus, och det hänger ihop med immunförsvaret. Det har amerikanska forskare visat i en ny studie. Men depressionen går över när hamstrarna får leva i normalt ljus och mörker.

– Man har hittat en mekanism för hur störningar i dygnsrytmen kan orsaka depression och att det går via störningar i immunsystemet, förklarar Torbjörn Åkerstedt, som forskar om sömn vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet.

Forskare vid Ohio State University lät hamstrar leva med en svag lampa tänd under natten, och efter fyra veckor visade de tecken på depression -- som minskat intresse för sin favoritmat.

Hos de deprimerade hamstrarna hittade forskarna en förhöjning av en av immunsystemets signalsubstanser, men också förändringar i hjärncellernas förmåga att signalera till varandra.

För att testa om det verkligen var det här signalämnet som var orsaken till att hamstrarna blev nedstämda, så blockerade forskarna ämnet under de veckor när hamstrarna hade den störande lampan tänd - och då blev de inte deprimerade. Men de kunde ändå se att hjärncellerna påverkades negativt.

Efter två veckor i normal växling mellan ljus och mörker hade immunsystemet och hjärncellerna återgått till det normala, och hamstrarna var inte längre deprimerade.

Eftersom hamstrar normalt är aktiva vid gryning och skymning tycker Torbjörn Åkerstedt att den här störningen av dygnsrytmen inte riktigt jämförbar med hur vi människor påverkas av artificiellt ljus på natten. Men den här studien visar i alla fall på en mekanism som man skulle kunna utforska hos människor, för att förstå hur dygnsrytm och depression kan hänga ihop.

Referens:

TA Bedrosian, ZM Weil, RJ Nelson. Chronic dim light at night provokes reversible depression-like phenotype: possible role for TNF. Molechular Psychiatry 2012. DOI: 10.1038/mp.2012.96

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista